Terve,

Vuoden 2019 ensimmäinen puolisko alkaa tehdä loppuaan ja ainakin osalla ansaittu kesäloma odottaa nurkan takana, toisilla taitaa olla jopa loma jo alkanutkin. Ajattelin kertoa meidän alkuvuoden tapahtumista ja muista asioista.

Kuten jo varmaan kaikki tietävät, viime vuosi päättyi meillä hankaliin tunnelmiin suurimman asiakkaamme konkurssiin ajautumisen myötä. Vuodenvaihteessa käytiin yhteistoimintaneuvottelut ja sopeutimme toimintaa uuteen tilanteeseen. Viime vuoden talousluvut painuivatkin rumasti tappiolle. Jo alkusyksyllä 2018 alkaneet kannattavuustoimenpiteemme sekä nyt vuodenvaihteessa tehdyt toimenpiteet näyttävät kuitenkin tepsineen, sillä vene näyttäisi hiljalleen kääntyvän ja tuloksentekokykyäkin löytyvän. Silti vielä ei kannata henkseleitä paukutella, vuodesta on kuitenkin puolet vielä jäljellä.

Projektipuolen kysyntä on aikalailla viime vuoden tasolla, joskin toukokuu oli muutaman viime vuoden tapaan jälleen rauhallinen. Projektien vahva osaamisemme näkyy ja tälläkin hetkellä pöydällä on useita mukavan haastavia kohteita ja laskennassa on ruuhkan tuntua. Mielestäni harmillista on, että Suomesta ei löydy jättisuurten hankkeiden tekijöiksi montaakaan yritystä. Kun pari-kolme isompaa julkisivun tekijää ovat täynnä, tuntuvat isot hankkeet valuvan idän suuntaan pois kotimaisten valmistajien käsistä. Toki kyse ei ole pelkästään kokoluokasta vaan myös kustannus- ja hintatasosta sekä rakennusliikkeiden hankintatavasta ja -strategiasta yleisemmin.

Meillä selkeästi päätään on nostanut integroitujen kaihtimien kysyntä, joka meille uutena tuotteena tuntuu kiinnostavan kovasti markkinoilla. Olemme paraikaa valmistamassa isoa kohdetta lähialueelle, siitä lisää referenssikohteena myöhemmin. Palolasin saatavuushaasteetkin ovat näillä näkymin helpottuneet, joskin olemme tarkoituksellisesti ottaneet omaan varastoomme hieman aiempaa enemmän puskuria.

Tässä lomien alla olemme päivittämässä Fenevision-toiminnanohjausjärjestelmäämme. Testaamme päivitysversiota ensin kattavan testiohjelman avulla, ennen kuin otamme uuden version käyttöön. Yliheitto tapahtuu vasta lomien jälkeen alkusyksyn aikana. Päivitys sinällään ei käytännössä näy muutoksina ulospäin, muuten kuin mahdollisuutena palvella entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin. Kehitysputkessakin on tulossa jotain uutta ja mielenkiintoista, mutta siitä sitten lisää tuonnempana.

Olemme myös saaneet uuden jäsenen tiimiimme. Nurmisen Antti aloitti työt tuossa jokunen viikko sitten. Antti tulee osaksi myyntitiimiämme ja hän tulee painottumaan pääasiassa interaktiivisten lasiemme myyntiin. Antista voit lukea hieman lisää tästä uutiskirjeestä.

Liven puolella teimme myös reippaan strategisen muutoksen ja vaihdoimme fokusta lähemmäksi sitä, missä me olemme ns. omalla kentällä. Samalla organisoiduimme uudelleen. Erittäin mielenkiintoisia projektin alkuja ja vääntöjä on käynnissä ja uusi suunta tuntuu tällä hetkellä hyvältä. Antilla ja muulla porukalla riittääkin työsarkaa hyvin.

Lasialalla yleisesti yksi merkittävä asia nähtiin keväällä, kun Suomen Lasitus- ja Hiomoliitto Ry ja Suomen Tasolasiyhdistys Ry päättivät hyvin menneiden neuvottelujen jälkeen omissa vuosikokouksissaan ensinnä mainitun fuusioitumisesta Suomen Tasolasiyhdistys Ry:hyn. Yhdistyminen ja uusi toiminta alkaa ensi vuoden alusta ja samalla tänä vuonna 87 vuotta täyttävä Suomen Lasitus- ja Hiomoliitto Ry lakkaa toimimasta. Yhdistyminen on luonnollinen askel, jolla molempien yhdistysten jäsenet saavat jatkossa paremmin äänensä kuuluviin isomman massan ansiosta. Lisäksi yhdistymisellä saavutetaan säästöjä. Lasitus- ja Hiomoliiton valinnainen TES-toiminta tulee osaksi Tasolasia ja näin ollen kaikki jäsenet saavat jatkossakin laajaa palvelua halujensa mukaan.

Vielä ennen lomia, 26.-28.6. Tampereella Pirkkahallissa järjestetään perinteinen ja erittäin korkealaatuinen Glass Performance Days 2019. Tapahtumapaikka täyttyykin tuolloin vieraista, luennoitsijoista ja lasialan maailmanlaajuisista ammattilaisista. Ohjelmassa on, näin omasta näkövinkkelistä, paljon mielenkiintoisia lyhyitä presentaatioita eri asioista ja sitten myös esityksiä, joista en ymmärrä paljoakaan. Paikan päällä tapaa tietysti myös paljon tuttuja Suomesta ja ympäri maailmaa, joten tälle tapahtumalle on ollut aina paikka omassa kalenterissa.

Toivotan kaikille kaunista ja lämmintä kesää, muistakaa yrittäjätkin lomailla. Se on tärkeä sijoitus syksyyn, pienen loman jälkeen pää ja kroppa toimii paremmin!

 

-Henkka