Täältä löydät usein kysytyt kysymykset ja niihin vastauksemme. Jos sinulla on kysyttävää, etkä löydä vastausta, niin ota rohkeasti yhteyttä!

 

Mitä tarkoittaa 2K ja 3K rakenne?

Tämä tarkoittaa eristyslasissa olevien lasipaneelien määrää. Esimerkiksi kiinteistä ikkunoista puhuttaessa mainitaan lasituksen olevan 2K tai 3K. Eli 2k-erkkarissa on kaksi lasia ja 3K-erkkarissa 3 lasia kiinnitettynä välilistoilla toisiinsa. 2K-rakenteessa välilistoja on 1kpl ja 3K-rakeenteessa 2kpl.

 

Mikä on lasin takuu?

Lasi on suhteellisen hauras materiaali ja sillä ei ole rikkoutumistakuuta. Oikein asennettuna ja käytettynä se kuitenkin toimii vuosikymmeniä. Taso- ja eristyslasille on määritelty standardit, joiden mukaan niitä tulee tarkastella. Tästä linkistä voi tutustua tarkemmin takuuehtoihin –> Takuuehdot 2022

 

Mitä lasi painaa?

Lasin painon voi laskea seuraavalla kaavalla: lasin paksuus (mm) x lasin tiheys (2,5 kg/dm3) x lasin pinta-ala (m2)

Esimerkki. 6mm paksu float-lasi, koko 1200x1300mm = 6*2,5*1,56= 23,4kg

 

Miksi eristyslasin välitila huurtuu?

Eristyslasin välitilan huurtuminen on merkki joko rikkoutuneesta eristyselementistä tai elementistä, jolla on riittämättömän alhainen kastepiste. Jos elementti on pysyvästi vaurioitunut, on myös huurtuminen pysyvää eikä tilapäistä. Jos huurtuminen on ajoittaista ja etenkin kylmällä ilmalla tapahtuvaa, on se niin ikään merkki myös vioittuneesta elementistä.

 

Miksi ikkunan huoneen puoleinen pinta huurtuu?

Asuntoon vapautuu jatkuvasti kosteutta; saunasta, pesutiloista, ruoanlaitosta, siivouksesta, pyykin- ja astianpesusta sekä kasveista, asukkaista, kaasuhelloista, kynttilöistä ja monista muista asioista. Tämän vuoksi käytössä olevissa huonetiloissa on, aina jonkin verran kosteutta. Kosteutta on yleensä sitä enemmän, mitä lämpimämpi tila on ja sen tiivistyminen on sitä voimakkaampaa, mitä kylmempiä ja sileämpiä pinnat ovat. Lasirakenteen huono U-arvo on suhteessa sisälasin alhaiseen lämpötilaan. Tämän vuoksi vesihöyry tiivistyy vesipisaroiksi ensimmäisenä sisälasin pinnalle.

Koska kondenssi-ilmiö noudattelee fysiikan lakeja, ei huurtumista voida aina tietyissä asumisympäristöissä täysin estää. Ikkunan hyvällä U-arvolla ja muilla rakenneratkaisuilla sekä asumistottumuksien muutoksilla huurtumisilmiöitä ja sen haittoja on kuitenkin mahdollista minimoida.

 

Miksi ikkunalasin ulkopinta huurtuu?

Vesihöyry tiivistyy kosteudeksi etenkin keväisin ja syksyisin, kun kostea ilma jäähtyy. Kirkkaan ja viileän yön jälkeen esimerkiksi auton ikkunat saattavat olla kosteat. Jos talossa on matalan U-arvon hyvin lämpöä eristävät ikkunat, saattaa kosteus tiivistyä myös talon ikkunan ulkopintaan. Vapaa näkyvyys ikkunasta taivaalle lisää kosteuden tiivistymistä, sillä ulkolasin lämpö pääsee haihtumaan taivaalle.

Ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus kertoo siis onnistuneesta, hyvin lämpöä eristävästä ikkunavalinnasta. Tämä ei ole vaarallista, sillä se ei ole ikkunalle sadekuuroa vahingollisempaa. Lasin ulkopinnan lämpösäteilyä voi vähentää erilaisin suojauksin: katon ulkonemat, markiisit ja puut vähentävät kondensoitumista.

Ulkopinnan huurtumista voi vähentää myös valitsemalla ikkunan uloimmaksi pinnaksi huurtumista vähentävän lasin, esimerkiksi Pilkington Anticondensation. Uutena tuotteena on myös saatavissa laseja, kuten Pilkington Suncool 70/35 Anticondensation, joissa yhdistyvät sekä huurtumattomuus että auringonsuojaselektiivilasi.

 

Miten lasi puhdistetaan?

Rakennuslasien peruspesussa voi käyttää haaleaa vettä, johon on lisätty veden pintajännitystä poistavia aineita, kuten nestemäistä saippuaa. Kylmällä ilmalla kannattaa pesuvedessä käyttää tuulilasinpesunesteitä tai alkoholeja, jotka alentavat veden jäätymispistettä ja ovat lisäksi ikkunan pesuun sopivia liuottimia. Talousetikka on niin ikään hyvä lasinpuhdistusaine, mutta pistävä muurahaishapon haju voi olla häiritsevä ja ikkunoiden heloitukset ja metallipuitteet saattavat vaurioitua käsittelyssä. Muista aina selvittää, mikä on puhdistamallesi lialle sopiva liuotin.

Kun laseissa on sormenjälkiä tai muita rasvaisia tahroja, käyvät liuottimiksi esimerkiksi asetoni, metyyli-etyyliketoni (MEK) tai ammoniakki. Aineita käsiteltäessä on varottava, etteivät ne pääse kosketuksiin tiivistemassojen ja puitteiden kanssa.

Käsitellyt pinnat tulee lopuksi huuhdella puhtaalla vedellä, jotta liuosjäämät laimenevat. Huuhtelun jälkeen pinnat tulisi aina kuivata joko joustavalla kumilastalla tai pehmeähköllä, imukykyisellä nukkaamattomalla pyyhkeellä tai molemmilla.

Kalkki- ja sementtiliuokset saattavat otollisissa oloissa syövyttää lasin hyvinkin voimakkaasti. Tuoreista muuraussaumoista, betonivaluista tai betonielementeistä liuenneet alkalit saattavat veden kanssa muodostaa lasipinnalle erittäin syövyttäviä emäksisiä liuoksia. Liuosten joutuessa lasipinnalle syntyy harmaita valumajälkiä. Niiden puhdistaminen ei aina onnistu, varsinkin jos kosketus on ollut pitkäaikainen ja liuosten väkevyys ja lämpötila ovat olleet korkeahkoja.

Vaurioiden välttämiseksi lasit tulisi suojata rakennusaikana ja uuden kiinteistön lasipinnat pestä joitakin kertoja, kunnes sade on huuhdellut riittävästi betonisia pintoja, eikä niistä liukene enää emäksiä haitallisessa määrin.

Vaikka runsas vesi auttaa lasinpesussa, on sillä haittansakin. Valumavedet eivät saisi päästä lasitustilaan eli kyntteeseen, sillä se saattaa aiheuttaa jäätyessään jopa lasirikkoja tai muita haittoja. Tämän vuoksi lasinpesusta mahdollisesti syntyvät valumavedet on hyvä kuivata puitteista ja ympäröivistä rakenteista. Se ehkäisee myös valumien aiheuttamaa ikkunoiden nopeaa likaantumista.

Kaiken kaikkiaan lasinpesu ei aiheuta haitallista syöpymistä, vaan on suorastaan eduksi. Kun vesi liuottaa alkalia lasipinnasta ja pinta huuhdotaan puhtaalla vedellä, ei alkali pääse väkevöitymään. Näin lasin pinta muuttuu entisestäkin vastustuskykyisemmäksi ja kestää ulkoista kemiallista rasitusta vieläkin paremmin.

 

Mikä on U-arvo?

Eristyslasien lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on lämmöneristyksien vertailussa käytetty mittaluku. Se ilmentää numeerisesti lämpövirtojen suuruutta sisältä ulos.

Rakenteeltaan ja laseiltaan samankaltaisten eristyslasielementtien U-arvot vaihtelevat ulkolämpötilojen ja kattokaltevuuksien muuttuessa. Tästä syystä vertailut tuleekin tehdä samoissa olosuhteissa. EN 673 –standardissa U-arvo määritetään olosuhteissa, joissa välitilan lämpötila on +10 astetta ja lasipintojen lämpötilaero 15 astetta. Kun lämpötilaero kasvaa niin U-arvokin muuttuu. Lämpötilaeron kasvaessa 2K-elementin U-arvo huononee suhteessa enemmän kuin 3K-elementin U-arvo.

Mitä pienempi U-arvo on, sitä vähäisempi on tarve tuottaa lämmitysenergiaa sisätilojen lämmitykseen.

Ikkunan lasiosan U-arvojen pienentyminen ei kuitenkaan merkitse ainoastaan pienempiä lämmityskustannuksia. Alhainen U-arvo vaikuttaa sisätilan viihtyvyyteen.

Huoneilman joutuessa kosketuksiin viileiden lasipintojen kanssa ilma jäähtyy ja sen tiheys kasvaa. Viilenneet ilmamassat ovat painavampia kuin lämpimät ja painuvat alaspäin. Ilmavirtauksien nopeuden ylittäessä 0,15 m/s ilmamassojen liikkeet tunnetaan epämiellyttävänä vedon tunteena. Alhaisella U-arvolla vältytään siis viilenneiden ilmamassojen liikkeiltä sekä säteilyvedolta ikkunoiden vaikutusalueilla.

Jotta 22 asteen huonelämpötilassa saadaan aikaiseksi oleskeluviihtyvyys, tulee sisälasin pintalämpötilan olla 14 astetta. Sisälasin 14 asteen pintalämpötila saavutetaan yksinkertaisella lasilla ulkolämpötilan ollessa 10 astetta, tavallisella kaksinkertaisella lasilla ulkolämpötilan ollessa 2 astetta, kolmilasisella ikkunalla ulkolämpötilan ollessa –5 astetta, kaksinkertaisella selektiivilasilla ulkolämpötilan ollessa –15 astetta ja kolminkertaisella selektiivilasilla ulkolämpötilan ollessa –26 astetta.

Sisälasien pintalämpötilat riippuvat lasien lämmönvastuksesta sekä ulkoilman ja huoneilman lämpötiloista.

Myös tuulen nopeudella on merkittävä vaikutus sisälasien pintalämpötilaan. Seuraavassa taulukossa on esitelty tavallisimpien ikkunoiden ja lasien pintalämpötilat, kun huoneilma on 20 astetta.

Mikäli lasiosan U-arvo on vaadittua suurempi, on huoneilman lämpötilaa nostettava oleskeluviihtyvyyden kannalta oikean lämpötilan saavuttamiseksi. Yhden asteen muutos huoneilman lämpötilassa merkitsee kiinteistön vuotuisessa lämmitysenergian tarpeessa 5 % muutosta.

 

Auringonsuojaus, mitä tarkoittaa G-arvo?

Auringonsuojalasien tarkoituksena on estää auringonsäteilystä johtuva liiallinen energian (lämmön) pääsy sisätiloihin. Markkinoilla on saatavilla niin värillisiä, peiliheijasteisia kuin lähes värittömiä pinnoitettuja auringonsuojalaseja. G-arvolla tarkoitetaan aurinkoenergian kokonaisläpäisyä, matala g-arvo osoittaa siis sen, että lasi päästää lävitseen vain vähäisen määrän auringon lämpöä.

 

Turvalasit? Mihin soveltuvat? Käyttökohteet?

Aikanaan turvalasiksi yksityisasuinnoissa laskettiin 6mm float-lasi, mutta nykyään turvalasit ovat joko karkaistuja, laminoituja tai näiden yhdistelmiä. Jotta turvallisuusvaatimukset täyttyvät tulee aina projektikohtaisesti ottaa huomioon erilaiset kuormat sekä putoamis- ja törmäysvaara. Turvalaseja käytetään mm. katoissa, julkisivuissa, porraskäytävissä, kaidelaseina, parvekelaseina, suihkukopeissa jne. Turvalasien käytöstä on määritelty tarkemmin Suomen ympäristöministeriön asetuksessa 1007/2017.

 

Palonsuojalasit ja niiden luokittelu?

Palonsuojalasit ovat laseja, joita käytetään paloa osastoivissa rakenteissa. Ne käytännössä estävät liekkien, savun ja kuumien palokaasujen tunkeutumisen lasin vastakkaiselle puolelle. Ne luokitellaan standardin mukaisesti kolmeen eri paloluokkaan, E, EW ja EI. Luokan E lasit pysyvät tiiviinä liekkejä ja palokaasuja vastaan. Kuumuuden läpäisylle ei kuitenkaan ole vaatimuksia. Luokan EW laseissa rakenteen tulee rajoittaa lämpösäteilyn läpäisyä, pintalämpötilan nousulle ei kuitenkaan ole annettu vaatimusta. EI-luokan eristävyys rajoittaa lisäksi vastakkaisen puolen pintalämpötilan nousun. Tämä kriteeri on sama kuin ei valoa läpäisemättömilläkin rakenteilla.

 

Voinko kuluttajana ostaa eristyslaseja tai muita lasituotteita Seloy Oy:ltä?

Valitettavasti meillä ei ole suoraa kuluttajakauppaa, vaan toimimme yhteistyössä lasia käyttävän rakennusteollisuuden kanssa. Pääasiallisia asiakkaitamme ovat alumiini- ja teräsrakentajat, ikkuna- ja ovitehtaat sekä lasiliikkeet.