Turva- ja suojalasien käyttö on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Turvalaseilla tarkoitetaan yleisesti sellaisia lasirakenteita, jotka suojaavat henkilöitä ja omaisuutta ulkopuoliselta taholta ja/tai pienentävät henkilöiden loukkaantumisriskiä tapaturmissa. Ulkopuolisia riskitekijöitä voivat olla muun muassa ilkivalta, murtautuminen, aseenkäyttö, tulipalo, räjähdys, väentungos, kappaleen putoaminen, erilaiset säteilyt sekä henkilön putoamisriskit ja törmäykset.

Lasin karkaisulla parannetaan lasin kestävyyttä iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja vastaan. Rikkoutuessaan lasi murenee pieniksi vaarattomiksi muruiksi.

Karkaistaessa lasi lämmitetään uunissa noin 600 asteen lämpötilaan, minkä jälkeen tapahtuu nopea jäähdytys. Jäähdytyksessä lasin pinnat jäähtyvät sisäosia nopeammin, mistä seurauksena pinnoille syntyy puristusjännitys.

Useimpia lasilaatuja voidaan karkaista. Poikkeuksia ovat koristelasit, joissa on hyvin epätasainen pinta, ohuet lasit (alle 3 mm vahvuus), lankavahvisteiset lasit jne.

Karkaistava lasi on leikattava ja työstettävä (mahdolliset reiät, kolot, hionnat) lopullisiin mittoihin ja muotoon ennen karkaisua. Karkaisuvaiheessa lasiin myös merkitään pysyvästi valmistaja tai tuotenimi ja mahdollinen standardin numero.

Karkaistua lasia käytetään yleisesti eristyslaseissa silloin, kun halutaan turvallisuutta tai kun eristyslasin rakenne vaatii lasin karkaisua kestääkseen rasitukset.

 

Eristyslasirakenteisessa kattolasituksessa uloin lasi usein karkaistu, sisin laminoitu

Kysy lisää

Autamme mielelellämme oikean lasin valinnassa

Antti Nurminen
Tekninen myynti - (markkinointi)
Puh. 010 839 5829
antti.nurminen@seloy.fi