Meille tulee päivittäin kysymyksiä lasin ominaisuuksiin, käyttökohteisiin ja käyttöikään liittyen. Tässä hieman listattuna yleisimpiä kysymyksiä ja niihin vastauksia.

Mitä tarkoittaa 2K ja 3K rakenne?

Tämä tarkoittaa eristyslasissa olevien lasipaneelien määrää. Esimerkiksi kiinteistä ikkunoista puhuttaessa mainitaan lasituksen olevan 2K tai 3K. Eli 2k-erkkarissa on kaksi lasia ja 3K-erkkarissa 3 lasia kiinnitettynä välilistoilla toisiinsa. 2K-rakenteessa välilistoja on 1kpl ja 3K-rakeenteessa 2kpl.

Mitä U-arvo kertoo?

U-arvolla tarkoitetaan lämmönläpäisykerrointa ja sen yksikkö on W/m2K. Se kertoo lämmöneristämiskyvystä, mitä pienempi lukema sitä parempi on lämmöneristyskyky. Nykyään energiavaatimukset rakennuksille ovat tarkoin määriteltyjä ja esimerkiksi ikkunarakenteilla on 1.0 W/m2K vaade. Usein tämä vaatii lasilta vielä tuotakin alhaisempaa arvoa, jotta ikkunan kokonaisarvossa päästään tuohon.

Mikä on lasin takuu?

Lasi on suhteellisen hauras materiaali ja sillä ei ole rikkoutumistakuuta. Oikein asennettuna ja käytettynä se kuitenkin toimii vuosikymmeniä. Taso- ja eristyslasille on määritelty standardit, joiden mukaan niitä tulee tarkastella. Tästä linkistä voi tutustua tarkemmin takuuehtoihin https://www.seloy.fi/images/pdf/Tasolasiyhdistys%20takuuehdot%204.3.2019.pdf

Miksi ikkunalasin ulkopinta huurtuu ja onko se vaarallista?

Tätä ns. kondenssi ilmiötä saattaa esiintyä etenkin keväällä ja syksyisin, kun vesihöyry tiivistyy kosteudeksi. Esimerkiksi voidaan ottaa kostea, tyyni ja suhteellisen lämmin yö, jolloin lasin pinta säteilee lämpöä kylmälle taivaalle niin paljon, että ikkunalasi jäähtyy ulkoilmaa kylmemmäksi. Aamuauringon lämmittäessä ulkoilmaa, tiivistyy kosteus kylmän lasin pintaan. Mikäli lasin lämpötila laskee alle kastepisteen, vesi tiivistyy eli lasipinta huurtuu. Ikkunan ulkopintaan tiivistyvä kosteus kertoo siis onnistuneesta hyvin lämpöä eristävästä ikkunavalinnasta eikä tämä ole vaarallista.

Mitä lasi painaa?

Lasin painon voi laskea seuraavalla kaavalla: lasin paksuus (mm) x lasin tiheys (2,5 kg/dm3) x lasin pinta-ala (m2)

Esimerkki. 6mm paksu float-lasi, koko 1200x1300mm = 6*2,5*1,56= 23,4kg

Auringonsuojaus, mitä tarkoittaa G-arvo?

Auringonsuojalasien tarkoituksena on estää auringonsäteilystä johtuva liiallinen energian (lämmön) pääsy sisätiloihin. Markkinoilla on saatavilla niin värillisiä, peiliheijasteisia kuin lähes värittömiä pinnoitettuja auringonsuojalaseja. G-arvolla tarkoitetaan aurinkoenergian kokonaisläpäisyä, matala g-arvo osoittaa siis sen, että lasi päästää lävitseen vain vähäisen määrän auringon lämpöä.

Turvalasit? Mihin soveltuvat? Käyttökohteet?

Aikanaan turvalasiksi yksityisasuinnoissa laskettiin 6mm float-lasi, mutta nykyään turvalasit ovat joko karkaistuja, laminoituja tai näiden yhdistelmiä. Jotta turvallisuusvaatimukset täyttyvät tulee aina projektikohtaisesti ottaa huomioon erilaiset kuormat sekä putoamis- ja törmäysvaara. Turvalaseja käytetään mm. katoissa, julkisivuissa, porraskäytävissä, kaidelaseina, parvekelaseina, suihkukopeissa jne. Turvalasien käytöstä on määritelty tarkemmin Suomen ympäristöministeriön asetuksessa 1007/2017.

Palonsuojalasit ja niiden luokittelu?

Palonsuojalasit ovat laseja, joita käytetään paloa osastoivissa rakenteissa. Ne käytännössä estävät liekkien, savun ja kuumien palokaasujen tunkeutumisen lasin vastakkaiselle puolelle. Ne luokitellaan standardin mukaisesti kolmeen eri paloluokkaan, E, EW ja EI. Luokan E lasit pysyvät tiiviinä liekkejä ja palokaasuja vastaan. Kuumuuden läpäisylle ei kuitenkaan ole vaatimuksia. Luokan EW laseissa rakenteen tulee rajoittaa lämpösäteilyn läpäisyä, pintalämpötilan nousulle ei kuitenkaan ole annettu vaatimusta. EI-luokan eristävyys rajoittaa lisäksi vastakkaisen puolen pintalämpötilan nousun. Tämä kriteeri on sama kuin ei valoa läpäisemättömilläkin rakenteilla.

Voinko kuluttajana ostaa eristyslaseja tai muita lasituotteita Seloy Oy:ltä?

Valitettavasti meillä ei ole suoraa kuluttajakauppaa, vaan toimimme yhteistyössä lasia käyttävän rakennusteollisuuden kanssa. Pääasiallisia asiakkaitamme ovat alumiini- ja teräsrakentajat, ikkuna- ja ovitehtaat sekä lasiliikkeet.