Hyvin eristävät ikkunat tuovat mukavuutta asumiseen sekä energiansäästöä – toisaalta mitä enemmän eristämme kotejamme sekä ikkunoita, sitä todennäköisempää on ulkoisen kondensaation muodostuminen. Tämä ei sinällään ole vaarallista ja kondensaatio on ihan luonnollinen ilmiö, ainoa haitta on, että se hetkellisesti estää näkyvyyden lasin läpi.

Kondenssia saattaa esiintyä erityisesti syksyisin ja keväisin, kun lasin pintalämpötila laskee alle ulkoilman kastepisteen. Nopeat lämpötilamuutokset saattavat aiheuttaa ainakin energiatehokkaissa ikkunoissa sen, että ulommaisin lasi ei ehdi lämmetä yhtä nopeasti kuin ulkoilma ja tämän seurauksena ulkoilman kosteus tiivistyy huurteeksi lasin pintaan. Talvisin kuura lasissa tarkoittaa samaa ilmiötä. Lisäksi huurtumiseen vaikuttavat monet seikat kuten ympäröivä maasto, ilmansuunnat sekä mahdolliset esteet ja varjot. Ikkunan eristävyydestä ei kuitenkaan kannata tämän takia luopua, mutta asia kannattaa pitää mielessä lasiratkaisua suunniteltaessa.

Ulkolasin huurtumista voidaan ehkäistä erilaisilla huurtumisenestolaseilla. Käyttämällämme Pilkington Anti-condensation lasilla voidaan monessa tapauksessa pienentää tai ainakin hidastaa lasin ulkopintaan muodostuvan kondenssin syntymistä. Lasiin on lisätty kova pyrolyyttinen pinnoite, joka estää lasin jäähtymistä – eli toisin sanoen sitoo lämpöenergiaa itseensä tavallista lasia enemmän. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pinnoite ei täysin estä lasien ulkopuolen huurtumista, mutta pienentää sen riskiä huomattavasti.

Anti-condensation lasia on saatavilla eri paksuuksina (4mm & 6mm), sitä voidaan laminoida sekä karkaista ja se voidaan yhdistää eristyslasielementtiin. Saatavilla on myös laseja, joissa yhdistyvät sekä huurtumattomuus että auringonsuojaus – tällainen lasi on esimerkiksi Pilkington Suncool 70/35 AC. Emme suosittele lasin käyttöä terassilasituksissa eikä esimerkiksi saunan lasituksissa 1K-rakenteella.

Nykypäivän lainsäädäntö ja vaatimukset yhä alhaisemmalle U-arvolle (lämmönsiirtokerroin) ovat aiheuttaneet sen, että huurtumisesta on tullut yleinen ilmiö. Lasirakenteilta vaaditaan koko ajan parempaa suorituskykyä ja ns. energiatehokkaita monitoimilaseja käytetään useissa kohteissa. Onneksi nykyaikaiseen monitoimilasiin saadaan sisällytettyä useita eri ”toimintoja”, on vain valittava oikea lasi oikeaan paikkaan. Viimeaikaisia kohteita, joihin olemme toimittaneet AC-lasia ovat mm. As Oy Takila ja Puosu ja As Oy Postipuiston tähti. Alla avattuna osa kohteisiin menneistä laseista:

S3K6AC/6/6-16 TPS

  • Uloin lasi 6mm Anticondensation
  • Keskilasi 6mm s1n
  • Sisälasi 6mm s1n
  • Välilistat 16mm TPS (thermoplastic spacer)

3K44.2AC/6/66.2PHONE-12/14 TPS

  • Uloin lasi 4+4 laminoitu Anticondensation
  • Keskilasi 6mm s1n
  • Sisälasi 6+6 laminotu ääneneristyslasi + s1nAs Oy Takila ja Puosu

As Oy Takilla & Puosu