Hullut ajat jatkuvat,

Tätä alkuvuotta 2022 on leimannut ensisijaisesti ukrainalaisten urheat taistelut itsenäisyytensä puolesta. Sotatila itäisessä Euroopassa on vaikuttanut valtavasti lasinjalostukseen niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Ei liene kenellekään enää uutinen, että sodan myötä lasin saatavuuden ylle on tullut entistä enemmän tummia pilviä niin fyysisen lasin valmistamiselle, kuin ennen kaikkea sen liikuttamiselle ympäri Eurooppaa. Tällä hetkellä eri raaka-aineiden kuljetusreitit Suomeen nojaavat vahvasti merirahtiin. Merirahti Suomen ja manner-Euroopan välillä on pahasti ruuhkautunut ja lauttapaikat ovat todella kortilla. Tämä tekee tietysti toimitusketjuista erittäin hauraita, jossa pienikin kommellus tai muutos aiheuttaa ennalta arvaamattomia ongelmia. Tästä esimerkkinä mm. eräiden satamien lakkoilut, jotka onneksi saatiin ratkaistua suhteellisen nopeasti.

Eurooppalaiset lasitehtaat ovat perinteisesti olleet maakaasulla toimivia. Nyt maakaasutoimitusten ongelmien ja kustannusten nousun vuoksi alalle on otettu käyttöön energialisämaksu. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, että kustannustason trendi on laskeva eikä pahimmat uhkakuvat energian kustannusvaikutuksista ehkä toteudukaan. Mahdolliseen maakaasutoimitusten katkeamiseen kokonaan lasitehtaat ovat varautuneet jo jonkin aikaa, joten toivotaan, että mikäli toimitukset kokonaan katkeavat, lasia silti saadaan jollakin lailla.

Muitakin kustannuspaineita toimialalta löytyy. Yksi iso kustannustekijä täällä kotimaassa on tietysti rahti. Rahtikustannukset ovat tällä hetkellä vaikeasti ennakoitavia. Tämä johtuu pääasiassa korkeasta polttoaineesta ja rahtiyhtiöiden lyhyellä syklillä muuttuvista polttoainelisäveloituksista. Myös muiden valmistus- ja pakkausmateriaalien kustannukset ovat nousseet, toiset enemmän, toiset vähemmän. Kaikki yllä mainitut asiat ovat aiheuttaneet sen, että myös meidän hinnoittelumme ja hintataso ovat eläneet nopeasti ja jatkuvasti. Näin ollen tarjousten ja hinnoittelun voimassaolo on valitettavan lyhyttä. Siksi, nyt jos koskaan, kaikki ennustaminen ja kommunikointi läpi koko toimitusketjun on äärimmäisen tärkeää.

Tulevaisuudennäkymät ovat, jälleen kerran, epävarmat. Toisaalta lyhyellä aikavälillä näyttäisi töitä olevan hyvin ja syksystä on tulossa totutun kiireinen. Kuitenkin pidemmällä aikavälillä on vielä epävarmaa, kuinka paljon inflaatio ja kustannusten nopea nousu pysäyttävät tai hidastavat aiottuja rakennushankkeita, joiden vaikutus näkyisi sitten 6-9 kuukauden päästä. Toivotaan, että vaikutus jäisi kuitenkin alkuarvailuja pienemmäksi ja rakentaminen jatkuisi vähintään kohtalaisella tai hyvällä tasolla yli ensi talven.

Meillä Seloylla aletaan pikkuhiljaa valmistautumaan tulevaan kesälomakauteen. Tänä vuonna lähes koko tuotantomme on lomalla neljä viikkoa heinäkuussa. Kuitenkin viikot 27 ja 28 tehtaalla on pieni miehitys, jolloin pystymme valmistamaan peruserkkareita jonkin verran. Viikot 29 ja 30 koko tuotantomme on lomalla, myös lähettämöpalvelut, joten myöskään noutoasiakkaita emme palvele tuolloin. Myyntimme palvelee teitä läpi koko kesän kuten aiempinakin kesinä, joskin tietysti pienemmällä väellä heinäkuussa.

Hyvää kesänjatkoa toivottaen,

Henkka