Hyvää työtilannetta varjostamaan nousemassa uusia tummia pilviä!

Kylläpä aika lentää aikamoista vauhtia. Nyt on kolmannes tätä vuotta takana ja kohta jäädään jo kesälomillekin. Alkuvuosi on ollut meidän suunnallamme aika vauhdikas parin uudistuksen myötä ja vauhdikkaana se varmasti jatkuukin. Valitettavasti myös yllättäviä haasteita on ilmaantunut näköpiiriin, joita monikaan alalla ei osannut vielä jokin aika sitten ennustaa. Tästä lisää kirjeen loppuosassa.

TPS-takuun pidennys on otettu markkinoilla erittäin hyvin vastaan. Se on ollut ilo huomata, sillä mielestäni on korkea aika keskustella rakentamisen laadusta myös konkreettisesti, ei pelkästään juhlapuheissa. Viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tehdyn tarkan analyysin pohjalta olemme myös löytäneet uusia kilpailutekijöitä auttamaan myyntiämme työssään ja asiakkaitamme projektien voittamisessa. Samassa veneessähän tässä ollaan. Kun asiakkaillamme menee hyvin, niin mahdollisuus myös meidän talon pärjäämiselle kasvaa. Markkinoilla tuntuu olevan erittäin hyvä kysyntä tällä hetkellä ja työtilanne on tätä kirjoittaessani meillä erittäin hyvä.

Eräs sanonta menee osapuilleen näin:
”Everything that comes before ‘but’ is bullshit”. Siksi vältän kirjoittamasta muttia tähän. Erittäin tärkeä varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Lasialalla on erityisesti Euroopassa ollut jo vuoden päivät pulaa lasista. Tämä on näkynyt lasin raaka-ainehinnan paikoin rajunakin nousuna ja pitkinä toimitusaikoina. Me täällä Suomessa olemme kuitenkin tähän asti pärjänneet hyvin, eikä suuria saatavuusongelmia ole ollut. Hinnankorotukset ovat olleet varsin maltillisia ja lasin hintataso onkin perinteisesti ollut hyvin tasainen Suomessa jo pitkään.  Nyt valitettavasti nämä ongelmat iskevät meille Suomeen, osittain vähän yllättäenkin, aika rajusti ja nopealla aikataululla.

Eri arvioiden mukaan tasolasista tulee olemaan pulaa tästä hetkestä alkaen jopa vuoden loppuun asti. Tilannetta ja sen vaikutuksia on vielä tällä hetkellä hieman vaikea tarkkaan ennustaa, mutta se on varmaa, että toimitusajat tulevat pitenemään ja hintataso nousemaan. Tulemmekin lähestymään hinnastoasiakkaitamme aivan lähipäivinä uusin hinnastoin, jotka tulevat voimaan nopealla aikataululla. Nyt on ensiarvoisen tärkeää pystyä ennakoimaan tarpeet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, joten toivomme asiakkailtamme ennakkotietoa mahdollisista tulevista projekteista niin aikaisin, kuin se vain on mahdollista. Tällä tavoin pystymme tekemään parhaamme vastataksemme asiakkaidemme lasitarpeisiin, jotta projektit saadaan vedettyä läpi ja tehtaiden linjat pyörimässä. Kannattaa kuitenkin jo nyt varautua myös siihen, että alun perin aiotut asennusaikataulut eivät välttämättä tule onnistumaan lasipulasta johtuen.

Syitä lasipulaan on monia, joista jokainen vaikuttaa omalla tavallaan. Koronan aiheuttama ajoneuvoteollisuuden hidastuminen on sulkenut useita float-lasilinjoja. Osa kylmäkorjauksista ja uusien linjojen ylösajoista ovat epäonnistuneet tai ovat rajusti myöhässä mm. erilaisten pandemiarajoitusten takia. Meilläkin tämä näkyi niin, että oli todella työn ja tuskan takana saada huoltomies korjaamaan erääseen laitteeseen tullutta kriittistä vikaa, mutta onneksi tähän löydettiin kuitenkin ratkaisu verrattain nopeasti. Siitä iso kiitos myös toimittajalle, sillä olen kuullut, että todella monessa eri toimialojen tehtaissa ulkomailta tulevat huoltomiehet eivät kerta kaikkiaan ole maahan päässeet. Kaikille tuttu globaali konttipula haittaa puolestaan merkittävästi erilaisten komponenttien liikkumista erityisesti Kiinasta Eurooppaan eikä Suezin kanavaan juuttunut ikivihreä ystävämme tilannetta ainakaan helpottanut. Mm. laminointikalvot ovat tästä syystä erittäin kortilla tällä hetkellä. Kun soppaan heittää vielä erittäin vilkkaan rakentamisen oikeastaan ympäri maailmaa ja Suomessakin orastavan nousukauden, niin niukkuutta alkaa väkisin syntyä.

Jos asiasta haetaan jotain lohduttavaa, niin tilanne on kaikille koko ketjussa sama eikä tässä kenelläkään ole suurempaa etulyöntiasemaa jotain toista toimijaa kohtaan. Uskonkin, että tekemällä hyvää ja avointa yhteistyötä koko toimitusketjussa ja pitämällä kaikki osapuolet tarkasti tietoisina lasitarpeista, niin tästäkin globaalista haasteesta selvitään. Yhteistyössä on voimaa ja nyt yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan enemmän kuin hetkeen!

Kun lasin saatavuus- ja hintakehitys mietityttää ja huolettaa, niin soittakaa rohkeasti meidän myyntitiimille tai minulle, niin keskustellaan tilanteesta ja koitetaan löytää ratkaisuja, joiden kanssa päästään eteenpäin.

Hyvää keväänjatkoa toivottaen,

Henkka