Ehkäpä kaikille tutuin huurtumisilmiö näkyy usein autojen tuulilaseissa pilvettömän yön jälkeen. Tämä johtuu kondenssista eli kosteuden tiivistymisestä lasin pinnalle. Kondenssi muodostuu, kun lasin pintalämpötila putoaa alle ulkoilman kastepisteen. Sama ilmiö on havaittavissa esimerkiksi kesähelteillä, kun kylmä juomatölkki otetaan jääkaapista. Tällöin ilma tölkin läheisyydessä on kylmempää kuin muu ympärillä oleva ilma – kastepiste saavutetaan ja ilmassa oleva kosteus tiivistyy kylmälle pinnalle.

Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä lasin sisä- ja ulkopinnoilla. Varsinkin syksyisin ja keväisin tämä on melko yleinen ilmiö ja johtuu useimmiten energiatehokkaista ikkunoista. Nykyinen lainsäädäntö ja markkinat vaativat yhä alhaisempaa U-arvoa eristyslaseille, mikä taas lisää huurtumisen riskiä. Sen ennustaminen on hankalaa ja varmaksi ei pysty sanomaan huurtuuko ulkolasi vai ei. Ilmiöön vaikuttaa kuitenkin olennaisesti ikkunoiden ilmansuunta, ilman lämpötila, kosteus, tuuli sekä erilaiset esteet ikkunoiden läheisyydessä.

Pinnoite estää ulkopinnan huurtumista

Ikkunoiden ulkopinnan huurtuminen ei sinänsä ole vaarallista, mutta saattaa muuten olla harmillinen ja esteettinen haitta. Kosteuden muodostumista lasipinnalla voidaan ehkäistä erilaisilla huurtumisenestolaseilla. Huurtumatonta lasiratkaisua kannattaa harkita ainakin silloin kun rakennus on alavalla paikalla eikä puuesteitä tai vastaavia ole. Lisäksi esimerkiksi avoimen seinustan matalaenergia ikkunoiden huurtumisen riski on huomattavasti suurempi, mitä räystään tai katetun tilan alla olevissa ikkunoissa.

Käyttämässämme Pilkington  Anti-condensation lasissa on ohut läpinäkyvä pyrolyyttinen pinnoite lasin ulkopinnalla, mikä toimii pitämällä ulkolasin pintalämpötilan korkeampana ja  täten minimoi lasin huurtumisen riskiä. Lasia on saatavilla eri paksuuksina, laminoituna sekä karkaistuna ja se voidaan yhdistää eristyslasielementtiin. Saatavilla on myös laseja, jossa yhdistyvät sekä huurtumattomuus että auringonsuojaselektiivilasi – tällainen lasi on esimerkiksi Pilkington Suncool 70/35 AC.

Kuva. 1 Ikkunassa keskellä Pilkington Suncool 70/35 AC auringonsuojalasitus ja reunoilla vastaavan U-arvon omaavat ikkunalasit ilman huurtumisenestoa.

Huurtumista voi tapahtua myös lasin sisäpinnassa. Tämä on usein merkki siitä, että ikkuna ei eristä tarpeeksi hyvin suhteessa sisäilman kosteuteen ja alhaiseen ulkolämpötilaan. Tällaisissa tapauksissa kondenssia syntyy useimmiten ikkunan alareunaa, jossa ilman liikkuvuus on pienintä. Lasien välinen kondenssi esimerkiksi MSE-rakenteessa johtuu yleensä siitä, että lämmintä sisäilmaa vuotaa lasien väliseen tilaan ja kondensoituu ulkolasin sisäpintaan. Syy tähän on sisäpuitteen ja karmin huono tiivistys tai riittämätön välitilan tuulettuminen.