Ennen kuin pureudutaan tarkemmin karkaistuun lasiin, käydään läpi lyhyesti käsite turvalasi. Usein kuulee puhuttavan turvalasista väärissä yhteyksissä, eikä välttämättä ole tarkkaa käsitystä siitä mitä lasi tulisi olla. Aikanaan turvalasiksi yksityisasunnoissa laskettiin 6 mm float-lasi sekä lankalasi, näin ei kuitenkaan enää ole. Turvalasina voidaan pitää karkaistua, laminoitua tai laminoitua ja karkaistua lasia. Turvaluokitukset ja käyttötarkoitukset kuitenkin vaihtelevat ja kohteessa käytettävän turvalasin vaatimus kannattaa aina varmistaa arkkitehdiltä tai rakennesuunnittelijalta. Uuden asetuksen mukaan turvalaseja tulee käyttää silloin, kun lasiin on vaara törmätä, sillä estetään putoaminen tai se estää murtautumisen. Tarkemmin lasin käyttöturvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista Tasolasiyhdistyksen sivuilla.

https://www.tasolasiyhdistys.fi/lasitietoa/kayttoturvallisuus/

Yleisesti karkaistusta lasista

Ennen karkaisua lasi leikataan haluttuihin mittoihin ja karkaisuteknisistä syistä johtuen reunat hiotaan. Kaikki työstöt kuten reiät ja loveamiset on tehtävä myös ennen karkaisua, lasia ei voi työstää karkaisun jälkeen. Lasia on tarvittaessa myös mahdollista taustamaalata, digiprintata tai silkkipainaa. Karkaisuprosessissa lasi lämmitetään karkaisu-uunissa noin 650 asteeseen, ja sitten jäähdytetään nopeasti, jolloin lasin pintaosaan jää pysyvä puristusjännitys ja sisäosaan vetojännitys.

Rikkoutuessaan karkaistu lasi murenee pieniksi paloiksi (siruiksi). Sirukokoa tarkastellaan standardin SFS-EN 12150-1 mukaisesti.

Käyttökohteita

Lasin käyttö rakennusmateriaalina on lisääntynyt huomattavasti ja siinä samalla myös karkaistun lasin käyttö. Karkaistua lasia käytetään paikoissa, joissa lasin pitää kestää mekaanista kuormitusta ja lämpötilan vaihteluita. Sen tarkoituksena on pääasiallisesti vähentää henkilövahinkoriskiä. Alla listattuna yleisimpiä käyttökohteita:

Parveke-, terassi- ja kaidelasit

Käytetään pääasiallisesti 6–8 mm lasia, kun putoamisvaaraa ei ole. Parvekelasit ovat monesti karkaistu sekä laminoitu, jolloin lasin rikkoutuessa sirpaleita ei pääse tippumaan parvekkeen alapuolelle eikä lasista pääse läpi. Terassin lasikatto on normaalisti väh. 8mm paksua.

Liikkeiden näyteikkunat

Näyteikkunat ovat usein suurehkoja ja onkin hyvä suosia turvalasia. Näyteikkunat, joiden alareuna on alle 70 senttimetrin korkeudessa pitää asetuksen mukaan olla turvalasia.

Julkisivulasit

Julkisivuissa käytettävät karkaistut lasit ovat usein osana eristyslasia. Lämpöshokin estämiseksi karkaistua lasia käytetään välillä myös 3K-rakenteessa keskilasina.

Sauna- ja suihkuseinät

Sauna- ja suihkutilojen tilanjakajina voidaan hyvin käyttää karkaistua lasia. Se soveltuu sinne hyvin valoa läpäisevänä materiaalina tai vaihtoehtoisesti sitä on saatavilla eri väreissä (pronssi, savunharmaa, opaali)

Keittiön välitila

Lasi keittiön välitilassa on tyylikäs ratkaisu. Karkaistuna se kestää hyvin lämpöä (esim. lieden taustalla) ja siihen saadaan työstettyä tarvittavat loveukset ja reiät pistorasioita yms. varten.

Tilanjakajat

Käytännössä tilanjakajalaseina voidaan pitää toimistorakennuksissa, kauppakeskuksissa ja julkisissa tiloissa olevia seiniä. Niiden tulee kestää pieniä kolhuja sekä nojaamista. Tilanjakajat ovat normaalisi 6-10mm karkaistua turvalasia.

Karkaistu-laminoitu lasi

Yhdistelmälaseissa yhdistyvät molempien lasityyppien parhaat ominaisuudet: lämpötilaerojen sietokyky, iskunkestävyys, mekaaninen lujuus, uv-suoja ja ääneneristävyys.

Karkaistu-laminoitu turvalasi valmistetaan laminoimalla yhteen kaksi tai useampia karkaistua turvalasia yhteen. Rikkoutuessaan karkaistu lasi murenee pieneksi tylpiksi palasiksi ilman haavautumisriskiä ja laminointikalvo pitää rakenteen kasassa samalla poistaen putoamisriskin. Käyttökohteina voidaan pitää tiloja, joissa edellytetään erityistä turvallisuutta ja lujuutta. Tällaisia kohteita ovat mm. julkisten tilojen väliseinät, palloiluhallien ja muiden urheilutilojen lasitukset, kaiteet ja portaat. Lisäksi kaikki reiälliset pistekiinnityksellä asennettavat lasit tulee olla karkaistu-laminoitua.

Karkaistun lasin käsittely ja säilytys

Vaikka karkaistu lasi on erittäin kestävää verrattuna tavalliseen float-lasiin, niin tulee sitä käsitellä erityisen varovaisesti. Karkaisuprosessin pintajännityksestä johtuen karkaistu lasi nimittäin naarmuuntuu helpommin kuin tavallinen lasi. Lisäksi uuden lasin toimittaminen vie aikaa enemmän kuin perus floatin ja onhan se myös arvokkaampaa. Lasien kuljetuksessa sekä säilytyksessä tulee käyttää pehmeää materiaalia, kuten puuta tai kumia. Lasia on aina säilytettävä pystyasennossa. Yleisimpiä hajoamisen syitä ovat terävät iskut, asennus- tai käyttövirhe.