Nykyisin rakennusprojekteissa ja isoissa rakennuskohteissa lasialaa johtavan Seloyn tarina alkoi yli 30 vuotta sitten. Alkuvuosista lähtien kotimaisuus ja perheyrittäjyys ovat olleet osa niitä arvoja, joiden varaan koko toiminta rakentuu.

SELOYN SYNTY

Seloyn tarina alkoi 1985, kun neljä Glasson Oy:n työntekijää ostivat konkurssipesän asiakkaiden toiveesta. Yksi perustajista oli Pekka Kiuru, josta myöhemmin tuli yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja. Kun viimeinen perheen ulkopuolelta tullut perustajajäsen jätti yhtiön 2000-luvun alussa, on yritys ollut entistäkin vahvemmin Kiurun perheen ohjauksessa.

Perustamistaan seuraavana vuonna huittislainen tehdas muutti uusiin, lähistöllä olleisiin Karjakone Oy:n vanhoihin tiloihin, ja niissä tehdas jatkaa yhä tänäkin päivänä. Vaikka paikka on sama, on tehtaasta kuitenkin nähtävissä yli kolmen vuosikymmenen mukanaan tuomat muutokset. Tänä aikana tehtaassa on tehty seitsemän laajennusremonttia. Toiminta on paisunut kattamaan vaikuttavat 8800 m² ja lasiteollisuuteen kiinteästi liittyvää konetekniikkaa on hankittu 20 miljoonan euron edestä.

EDELLÄKÄVIJÄNÄ MONESSA

Suomalaisista lasialan toimijoista Seloylle on tullut ensimmäisenä laminoidun lasin leikkuulinja ja TPS-eristyslasin valmistuslinja sekä uusimpana toiminnanohjausjärjestelmät. Edelläkävijyys näkyy myös tytäryhtiö Seloy Liven älylaseissa. Ensimmäinen demoversio kosketusikkunasta esiteltiin Tekesin kanssa älykkään rakentamisen Smart City -messuille Barcelonaan vuonna 2015. Myyntiin Sense-kosketusikkuna lanseerattiin vuonna 2017. Jo seuraavana vuonna kosketusikkuna saikin kansainvälisesti suurimmassa AV-tapahtumassa ISE:ssä tapahtuman Best product of the show -tunnustuksen.

Seloy Live jatkaa Sensen ja muiden interaktiivisten ikkunoiden kehittämistä edelleen levittääkseen tietoisuutta interaktiivisen lasin kaupallisista mahdollisuuksista ja käyttötarkoituksista. Yritys on historiansa ja kokemuksensa ansiosta pystynyt luomaan ja hienosäätämään sujuvat kehitys- ja tuotantoprosessit uutuustuotteilleen. Testattuja interaktiivisia ikkunoita käytetään jo monissa uusissa rakennushankkeissa. Suomalainen laatu, oikeudenmukaisuus ja luotettavuus ovat tulevaisuuden rakentamisen ehdoton edellytys.

 

 

UUDISTUKSIA JA SUKUPOLVENVAIHDOS

Seloyn toimitusjohtaja Henri Kiuru on jatkanut isänsä aloittamaa työtä tammikuusta 2018 alkaen. Isoimmat asiat, jotka Henri kokee tuoneensa toimitusjohtajana mukanaan Seloylle, ovat muutoksenhalu, uudistaminen sekä digitalisaatio. Jo aiemmin varatoimitusjohtajana Henri oli vastannut laajoista uudistuksista, kuten koko talon toimintaa myynnistä koneisiin ohjaavan toiminnanohjausjärjestelmän perustamisesta.

 

 

”Isä on ollut hyvä visionääri

ja osannut tehdä oikeita investointeja

oikeaan aikaan ja vähän valtavirrasta poiketen.”

 

 

 

 

Johtajina me olemme myös hyvin erilaisia, minä ja isäukko, joten myös varmasti johtamistyyli on muuttunut. Joskin itsekin vielä haen omaa muottiani siinä. Eikä se johtamistavan hakeminen oikeastaan lopu koskaan, jokaista ihmistä pitäisi osata johtaa oikealla tavalla, Henri pohtii johtamistapaansa. Myönteisiä uudistuksia mukanaan Seloylle tuonut Henri on ylpeä voidessaan johtaa yritystä vahvalta pohjalta:

– Isä on ollut hyvä visionääri ja osannut tehdä oikeita investointeja oikeaan aikaan ja vähän valtavirrasta poiketen. Omaa tilaa antamalla isä ei ole myöskään jäänyt ohijohtamaan, vaan olen saanut hoitaa asiat aidon itsenäisesti. Sukupolvenvaihdoksessa 10 % on teknistä ja 90 % henkistä muutosta. Me Seloylla selvisimme vain pienellä kipuilulla.

PERHEEN YHTEISIÄ PÄÄTÖKSIÄ

Henrin ja Pekan lisäksi perheyritystä ovat olleet pyörittämässä myös Henrin veli ja vaimo. Seloyn HR:stä vastaavalla Annika-vaimolla on tärkeä rooli, eikä vähiten Henrin näkökulmasta. Annika on Henrille täysin rehellinen pallotteluseinä ja esimerkiksi dokumentoinnissa patistajakin. Työasioista keskustellaan välillä liikaakin.– Välillä vähän salamoikin, kun ei olla jostain asiasta samaa mieltä. Annika osaa kyllä haastaa päätöksissä, mutta se on äärettömän tärkeää, Henri kuvailee lämmöllä työntekoa vaimonsa kanssa.

VASTUULLINEN SUOMALAINEN

Seloylla perheyrittäjyyteen liittyvät vahvasti ajatukset vastuullisuudesta ja kotimaisuudesta. Henri kuvaa, kuinka Seloylle on tärkeää olla osa paikallista elämää ja kehittää toimintaa pitkäjänteisesti niin, että siitä on etua seuraavallekin sukupolvelle. Paikallisuuteen liittyy myös läheisyys: huolehditaan työntekijöistä sekä kuunnellaan asiakkaita ja ollaan näin molempia lähellä. Henri näkee osaksi vastuun kantamista myös sen, että asiakkaalle sanotaan suoraan, jos ammattilaisten mielestä asiakas on tekemässä väärän, kestämättömän ratkaisun.Toisena osana perheyrittäjyyttä Henri näkee suomalaisuuden. Seloy suosii paikallisia tuotteita ja palveluntarjoajia silloin, kun se on mahdollista ja tarkoituksenmukaista. Myös monille asiakkaille perheyrittäjyys ja kotimainen luotettavuus ja laatu merkitsevät paljon alalla, jossa on paljon kansainvälisiä toimijoita.

TULEVAISUUS

Tulevaisuuteen Seloy katsoo luottavaisesti, vaikka bisnes joskus tuokin eteen myös niitä varjoisampia hetkiä. Lasirakentamiselle on kysyntää tulevaisuudessakin, se on varma. Seloyn tuotanto ja järjestelmät ovat hyvässä kunnossa ja osaavia tekijöitä löytyy, joten yritys pystyy vastaamaan mihin vaan.Yrityksen arvot, kuten oikeudenmukaisuus, työntekijöistä huolen pitäminen sekä reiluus, ovat kantava pohja tekemiselle. Kun firmassa eletään jaettujen arvojen mukaan, eikä niitä anneta päälle liimattuina, tulevaisuuteenkin voi katsoa luottavaisesti.

Miten Henri sitten perheyrityksen vetäjänä suhtautuu ajatukseen, että omat lapset jatkaisivat aikanaan yritystä? Henrin mukaan lapset ovat tätä kirjoitettaessa vielä sen verran pieniä, että alkavat vasta ymmärtää, että pappa ja isä ovat samassa työpaikassa. Mutta aika siis näyttää, miten lapset innostuvat työn jatkamisesta. Vanhemman, tällöin alle kouluikäisen pojan kanssa isä kävi joskus hauskan keskustelun siitä, miksi isä on enemmän työpaikalla kuin pappa.

Kerroin, kuinka tämä on papan perustama yritys ja pappa on tehnyt jo osansa. Nyt on isän aika jatkaa. Siihen poika sitten ihmetteli, että ”jäikö se papalta sitten ihan vaan yritykseksi”, Henri nauraa poikansa mietteille.